Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Temps, clima i salut

dimecres, 28 de juliol de 2010

El temps i el clima influeixen directa i indirectament en la salut.
Les condicions atmosfèriques influeixen en el creixement i el desenvolupament de pràcticament tots els éssers vius. Per tant, el temps i el clima impacten sobre l’home i la seva salut. Tots sabem com respirem de bé a muntanya i com ens trobem molt bé en un dia assolellat. Podem diferenciar entre dos tipus d’influències del temps: directes i indirectes.

Les influències directes
Són les que es deriven de totes les situacions meteorològiques extremes, tals com tempestes, huracans, calor o fred extrem, inundacions, sequeres o allaus. Tots aquests fenòmens poden posar en perill la salut humana, i inclús la vida. Una radiació ultraviolada molt alta també és un factor perjudicial, ja que comporta un augment dels càncers de pell i catarates.
Entre les influències directes també podem citar l’anomenada “sensibilitat al temps” que afecta entre el 30 i el 50% de la población que pateixen els efectes de determinades situacions meteorològiques. Les influències del fogony, del vent i, en general, els canvis de temps són ben coneguts. Els símptomes a aquesta sensibilitat són diversos. El temps pot actuar com un factor d’estrés addicional ja que l’organisme ha d’adaptar-se a qualsevol canvi de temps.

Les influències indirectes
La salut humana està influenciada indirectament pels agents patògens, la contaminació atmosfèrica i les alergies. Molts dels condicionants de la malaltia dependran de les condicions meteorològiques. La dispersió dels contaminants de l’aire també està íntimament relacionat amb la meteorologia. La contaminació de l’aire te efectes negatius en persones que pateixen enfermetats respiratòries, com l’asma o la bronquitis crònica. Pel que fa a les alergies, poden ser desencadenades pel pòl·len, les espores o els àcars de la pols.

Les influències positives
Les influències negatives que hem nomenat no han d’eclipsar els efectes positius del temps i el clima. Es conegut des de fa segles l’efecte beneficiós d’una cura a la muntanya o al mar. Elements meteorològics com la llum del sol, el vent o la temperatura estimulen l’organisme humà. Una certa dosi de raig UV són necessaris per a la salut ja que aporten vitamina D.

Salut i canvi climàtic
Els canvis que es puguin produïr en la temperatura atmosfèrica, humitat, radiació ultraviolada i precipitació, afecten directa o indirectamente en la salut. Els hiverns temperats poden reduïr les morts per fred mentre que el calor estival pot augmentar la taxa de mortalitat. Alguns factors, condicionants o virus de les malalties es poden propagar amb més rapidesa en cas d’augment de la temperatura. Això podria suposar, l’aparició de malalties en zones on actualment són desconegudes, com la malària.

Efectes de la temperatura en el cos humà
La onada de calor que hi va haver l’estiu de 2003 ens mostra com és de vulnerable la societat a l’excés de calor. Al voltant de 25.000 a 30.000 morts estaven directament relacionades amb l’onada de calor. A més a més de les greus repercusions de les altes temperaturas, la variació del nostre ambient tèrmic habitual influeix en el nostre benestar i la nostra productivitat.
Les prediccions de les condicions tèrmiques poden ajudar a previndre a les persones quan existeixi un risc de condicions inusuals. Però la temperatura, la humitat i la velocitat del vent, així com la intensitat del sol, influeixen en la nostra manera de ser i de reaccionar a l’entorn a l’aire lliure. El cos humà està en constant interacció amb les condicions de temperatura de l’entorn. L’objectiu del cos es mantindre la temperatura corporal constant a 37ºC, per això es necessari mantindre un equilibri entre la producció i la pèrdua de calor. Degut a que la regulació de la temperatura està relacionada amb la pressió arterial, el sistema cardiovascular ha de treballar més quan el calor o el fred són intensos. La mortalitat disminueix a l’estiu, excepte quan es produeix una onada de calor, altes temperaturas durant dies consecutius augmenten el número de morts. Les persones grans que pateixen de les vies respiratòries i enfermetats cardiovasculars són les més afectades però no les úniques. En general, les temperatures altes afecten també a l’estat general de la salut, les capacitats i el benestar del èsser humà. Alguns dels trastorns més habituals: sudoració excessiva, fatiga, migranya, i ens cal beure molta aigua per a mantindre’s hidratat.

La manera més bàsica de mesurar el calor és la temperatura de l’aire, però com que el cos humà pot generar calor, per la suor, la humitat també te un impacte significatiu en com sentim la temperatura (temperatura de sensació), l'índex de calor té en compte la temperatura i la humitat de l’aire. Si la humitat és alta el calor es sufocant, en canvi si la temperatura és alta i la humitat baixa el calor és més suportable. Quan aquest índex supera el valor 90 durant més de tres dies consecutius es pot considerar onada de calor. Res a veure, amb el que veiem massa sovint pels mitjans de comunicació als que tant agrada dir onada amb excessiva frivolitat, per a fer més impactants les notícies. Una pujada forta de temperatura un dia donat no és una onada de calor i molt menys si aquesta temperatura es considera “habitual” en un lloc concret. Per exemple, una temperatura de 34º a Lleida no te res d’excepcional ni es pot considerar per si sola onada, però una temperatura de 34º al nord de Noruega és excepcional i el mateix es pot aplicar en temperatures fredes. Quants titulars de programes i diaris ja no serien tals si fossin rigorosos i professionals. Però ja us advertim, aquesta és una batalla perduda.


Quadre-resum dels efectes del temps sobre la nostra salut, (no us ho agafeu al peu de la lletra, és de caràcter general):
Temperatura molt alta: disminueix el metabolisme i la vitalitat general i es donen més problemes digestius, entre d'altres.
Temperatura baixa: activa la vitalitat general i el metabolisme però hi han més problemes a nivell respiratori, en aquest cas es fa menys exercici i es tendeix a menjar més.
Pluja: empitjora els problemes reumàtics.
Sequetat a l'ambient: augmenten les infeccions respiratòries.
Clima de costa: al disminuir la pressió per la menor altitud actúa baixant la pressió arterial i és útil per transtorns cardiovasculars, i produeix estats de tranquilitat.
Dies de sol: ajuden contra la depressió, la osteoporosi i el raquitisme.
Fronts freds: augmenten els transtorns nerviosos, els suicidis, les crisi d'epilèpsia, insomni i embòlies.
Boira: empitjora les bronquitis.
Ions positius: es generen en ambients tancats, amb electricitat, robes sintètiques, contaminació, tempestes. Un excés produeix mal de cap, tensió nerviosa, depressió, asma i pel contrari, ions negatius com és el cas de llocs de platja o muntanya una persona millora i es troba molt bé.

Font: meteosuisse
Escrit: Conxi per a Meteopallars Blog


Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP