Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

Com mesurem la pluja caiguda?

divendres, 11 d’abril de 2008

Com es mesura la precipitació?

Es fa servir un instrument anomenat Pluviómetre. Consta d'un got cilíndric en el qual la vora tallant de l'anella de llautò de la part superior, assegura una superfìcie de recollida amb una secció d'exactament 200 cm2. Un embut profund perquè les gotes que hagin entrat no surtin en rebotar, condueix l'aigua a un altre recipient cilíndric, el col.lector de boca estreta en la que entra el tub de l'embut. Així, tota l´aigua recollida es conserva en el got col.lector protegit contra l´evaporació per l´estrenyiment de la boca i pel dispositiu de dobles parets que resulta.


Pluviómetre de Planes de Son.

La boca ha d'estar instal·lada en posició horitzontal, a l'aire lliure i a una altura d'1,5 metres i a una distància prudent d'edificis i altres obstacles per tal que no tapin l'entrada de l'aigua.

La mesura de la precipitació recollida es realitza passant l´aigua del col.lector a una proveta graduada. Per facilitar la mesura de les dècimes, l'escala de la proveta s'ha fet tenint en compte la superficie de recollida, i els valors mesurats són els que correspondrien als que haguésim recollit en un pluviòmetre d'un metre quadrat de superfície de recollida d´aigua.
Les estacions automàtiques tipus Davis porten pluviómetre que mesura automàticament la pluja en temps real.

Un altre instrument és l'anomenat Pluviógraf: la precipitació cau en un recipient que disposa d'una espècie de flotador unit a una ploma que escriu sobre una banda de paper especial milimetrat, que es va movent donant una volta al dia gràcies a un sistema de rellotgeria. De manera que al final del dia sabem la quantitat de pluja i el més important, com s'ha distribuit i a quines hores ha caigut i l'estona que ha durat la pluja.

Què és el milímetre de precipitació?
Es la caiguda d'un litre de precipitació en una àrea d'un metre quadrat. Per tant, 1 mm = 1 lm2

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP