Copyright Meteopallars . Amb la tecnologia de Blogger.

El pont d'Esterri d'Àneu: un pont protector

divendres, 23 de novembre de 2007


Pont romànic d'Esterri d'Àneu.

Avui coneixerem d'aprop el pont romànic d'Esterri d'Àneu que creu la Noguera Pallaresa a l'interior del casc antic del poble. Us preguntareu, que té a veure un pont romànic amb la metorologia, doncs la resposta és: molt, al menys en aquest cas concret, donat que aquest pont té una característica particular en la seva construcció que ve determinada directament pels trets meteorològics de la zona.

Les parets de les baranes es troben a diferent altura.

La peculiaritat d'aquest pont es troba en que les seves baranes (de pedra) es troben a diferent altures, és a dir, és més alta la de la pared nord que la sud, com es pot veure a la fotografia. Això no està fet per caprici sinó per un motiu molt concret: és més alta la pared del costat nord per a protegir-se del vent de port (vent de nord) generalment molt fred que acostuma a afectar en aquest indret. Així ho explica el plafó informatiu col·locat al mig del pont. Què pràctics eren els nostres avantpassats!
Traducció literal:
Hoy vamos a conocer de cerca el puente románico de Esterri d'Àneu que salva la Noguera Pallaresa en el interior del casco antiguo del pueblo, os preguntareis que tiene que ver un puente románico con la meteorologia, pues la respuesta es: bastante, al menos en este caso en concreto, porque dicho puente tiene una característica particular en su construcción que viene directamente influenciada por los rasgos meteorológicos de la zona.
La peculiaridad de este puente es que las barandillas (de piedra) están a diferentes alturas, es decir, es más alta la del lado norte que la del lado sur, como puede apreciarse en la fotografía. Esto no se hizo por capricho sino por un motivo concreto: se hizo más alta la pared de la barandilla del lado norte para resguardarse del viento de puerto (vent de port), esto es, el viento del norte generalmente muy frío. Así lo explica el panel colocado en el puente.
Tendremos que pasearnos por otros lugares de la comarca a ver si existe algún puente más con estas características o bien otros monumentos que en su construcción tuvieron en cuenta la meteorología de la zona. Que prácticos eran nuestros antepasados.

Escrit per: Conxi C. per a Meteopallars Blog.
Fotografies: Ramon&Conxi

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pyrene, la llegenda dels Pirineus.
Explica la llegenda que la deessa Pyrene que dóna nom a la serralada pirinenca era una bella nimfa dels manantials que fou designada per Zeus per a custodiar les aigües cristal·lines d'una vall.
En les muntanyes properes hi vivia Gerió, un monstre de tres caps entossudit en obtindre els favors de Pyrene que fugint d'ell es va endinssar al gran bosc del nordest d'Ibèria. Gerió, llavors, va fer cremar el bosc i Pyrene decidí quedar-s'hi i va morir.
Hèrcules, enamorat de Pyrene i molt entristit per la seva mort, aixecà una formidable tomba de pedra en forma de serralada que anava des del mar Cantàbric fins a la Mediterrània, i en memòria eterna a la seva estimada Pyrene li donà el nom que la recordarà per sempre: PIRINEUS.

Seguidors

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP